Saveti nemačke carine: Detaljan spisak šta (ne)možete poneti u Nemačku ako putujete iz zemalja koje nisu u EU

Leto, sunce, dobro raspoloženje – imajte na umu nekoliko stvari kako vaš povratak s odmora iz snova ne bi imao posledica prilikom prolaska carine.

Pri ulasku iz zemalja koje nisu članice EU-a i iz posebnih područja (npr. Kanarska ostrva), roba unesena u nekomercijalne svrhe može se uvesti u Nemačku bez carine samo unutar određenih količinskih i vrednosnih ograničenja po osobi. Naročito za duvanske proizvode, alkohol i pića slična alkoholu te lekove moraju da se poštuju određena dopuštenja koja se ne smeju prekoračiti.

Posebna pravila važe ako u Nemačku putujete iz Hrvatske koja jeste u Evropskoj uniji, a posebna ako idete iz BiH koja nije u EU.

Povratak iz zemlje koja nije članica EU

Osnovno pravilo glasi: ako nema zabrana uvoza, uvoz robe iz zemalja koje nisu članice EU-a oslobođen je carine:

  • do ukupne vrijednosti robe od 300 evra,
  • za putnike zrakoplovom ili morem do ukupne vrednosti od 430 evra,
  • za putnike mlađe od 15 godina do ukupne vrednosti od 175 evra.

Roba za koju važi posebno količinsko ograničenje (npr. duvanski proizvodi ili alkohol) nije uključena u vrednost robe.

Prtljag aerodrom

Uvoz hrane iz zemalja koje nisu u EU

Higijenski standardi za proizvodnju i promet hrane uvelike se razlikuju širom sveta. Mnogi proizvodi mogu biti opasni za zdravlje. Uvoz određenih proizvoda u Nemačku stoga može biti ograničen ili čak uopšteno zabranjen zbog posebnih propisa.

Nemačka carina kao primer ističe šumske gljive koje se mogu uvoziti do količine od dva kilograma koje su namenjene za ličnu upotrebu i potrošnju.

Uvoz krompira, čak i u malim količinama, uopšteno je zabranjen, posebno zbog opasnosti od širenja bakterijske prstenaste truleži.

Kavijar

Zbog ugroženosti svih vrsta jesetri, uvoz kavijara podleže ograničenjima zaštite vrste (podnošenje dokumenata CITES-a). Međutim, postoji izuzetak od zahteva za ispravu za uvoz kavijara vrste jesetre navedene u Dodatku B Uredbe EZ-a o ugroženim vrstama do najveće ukupne količine od 125 g po osobi u propisno označenim pakovanjima ako se nosi u prtljagu, a isključivo za lične potrebe utvrđuje se potrošnja.

Uvoz hrane i hrane za životinje životinjskog porekla za lične potrebe zabranjen je ili moguć samo u ograničenom opsegu, posebice zbog zdravstvenih razloga. U tu robu spadaju, na primer, meso i mesne prerađevine, divljač, mleko i mlečni proizvodi te jaja.

Putnici uopšteno mogu sa sobom poneti sledeću robu unutar navedene maksimalne količine:

  • Formula za odojčad i posebna hrana potrebna iz medicinskih razloga u neotvorenim maloprodajnim pakovanjima do 2 kg
  • Hrana koja sadrži samo male količine mleka, poput mlečne bombone, čokolade ili kolačića
  • proizvodi životinjskog porekla, osim mesa i mleka, ili proizvodi od njih do 2 kg težine (npr. med bez saća)

U slučaju proizvoda od životinja zaštićenih vrsta (npr. kavijar od vrsta jesetri), takođe se moraju poštivati ​​propisi o zaštiti vrsta.

.

Dodaci ishrani

Određeni dodaci ishrani ili vitamini mogu se u Nemačkoj smatrati lekovima i stoga podležu Zakonu o lekovima.

Pri uvozu kafe i robe koja sadrži kafu iz zemlje izvan EU (treće zemlje) ne moraju se uvažavati posebni zahtevi. Uvoz kafe i robe koja sadrži kavu koja se donosi u ličnom prtljagu za vlastitu upotrebu ili konzumaciju putnika uopšteno je dopušten i, unutar granica normalne vrednosti putovanja, takođe je oslobođen poreza.

Hrana neživotinjskog porekla

Zbog saznanja o mogućim zdravstvenim rizicima, Evropska komisija i nacionalna tela za kontrolu hrane preduzele su posebne mere zaštite za neke namirnice neživotinjskog porekla.

Dotična zaštitna mera može se primenjivati ​​na hranu neživotinjskog porekla iz svih trećih zemalja ili može biti ograničena na određene treće zemlje. Uvoz je tada moguć samo uz prikazivanje određenih potvrda i nakon službenog odobrenja. Mogu postojati izuzeća za određenu robu (npr. određene začine).

Uvoz duvanskih proizvoda zemlje koja nije u EU

Sledeće besplatne količine duvanskih proizvoda za svoju ličnu upotrebu možete uneti bez plaćanja carine kada ulazite ili se vraćate iz zemalja koje nisu članice EU ili iz takozvanih trećih teritorija (npr. s Kanarskih otoka ili Britanskih kanalskih otoka) ako uvoznik ima najmanje 17 godina:

  • • 200 cigareta odnosno
  • • 100 cigarilosa odnosno
  • • 50 cigara (kubanske cigare)
  • • 250 grama duhana za pušenje

Međutim, imajte na umu da robu morate nositi u svom ličnom prtljagu i da roba mora biti samo za ličnu potrošnju. Pri slanju prtljaga poštom ili ekspresnom službom ili kurirskom službom prihvataju se znatno niže naknade. Ako suveniri s putovanja premašuju navedene naknade, potrebno je platiti uvozne carine.

Ovi putni suveniri moraju se usmeno prijaviti na carini prilikom ulaska iz zemlje koja nije članica EU. Tamo se obračunavaju proizašli uvozni porezi (do vrednosti robe od 700 evra na osnovu fiksne stope).

.

Uvoz alkohola

Neoporezivo možete uneti sledeće količine alkohola i alkoholnih pića za ličnu upotrebu ako je uvoznik star najmanje 17 godina:

• 1 litra jakih alkoholnih pića s udelom alkohola većim od 22 posto ili 1 litra nedenaturiranog etilnog alkohola s ukupnim udelom alkohola od 80 odsto ili više ili 2 litre alkohola i alkoholnih pića s udelom alkohola najviše od 22 odsto volumena ili razmerna kombinacija ove robe i 4 litre nepenušavog vina i

• 16 litara piva

Kada je u pitanju uvoz dijamanata, potrebno je imati posebnu dozvolu.

Ako putujete iz EU zemalja

Posebna pravila važe ako putujete iz druge EU zemlje u Nemačku.

Putovanja unutar EU uglavnom ne podležu nikakvim ograničenjima. Međutim, postoji izuzetak za takozvanu luksuznu robu (npr. alkohol i alkoholna pića, duvanske proizvode i dodatke za duvanske proizvode i kafu), za koje se u celoj EU naplaćuju nacionalne trošarine.

Stoga se za ovu robu moraju poštivati ​​određeni propisi i preporučene količine prilikom putovanja unutar EU, gde se pretpostavlja da se ona donosi za ličnu upotrebu.

Kada je u pitanju količina novca koju možete poneti sa sobom, radi se o iznosu o 10.000 evra unutar zemlja EU, kao i zemalja izvan EU. Pod tim se ne podrazumeva samo gotovina, nego npr. i vrednosni papiri poput deonica, čekova, štednih knjižica.

(Izvor: Feniks magazin)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*