MIJENJA SE NAČIN PLAĆANJA PUTARINE Kućice odlaze u zaborav, poznato kada nova pravila stupaju na snagu

Šesnaest mjeseci bilo je potrebno za okončanje konkursa Hrvatskih autocesta za izbor izvođača novog sistema naplate i nabavke rezervne opreme za novi sistem naplate.

Upetak je objavljena i konačna presuda Visokog upravnog suda, i sad je konačno jasno da će novi sistem naplate na auto-putevima u Hrvatskoj graditi konzorcijum slovačkog Sky Tolla i češkog TollNeta.

Konzorcijum se obavezao da će novi sistem izgraditi u roku od dvije godine.

Projekat u cjelosti finansira Evropska unija putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Naplatne kućice odlaze u prošlostDrugim riječima, to znači da bi ugovor trebalo a bude potpisan na jesen, te bi izvođača trebalo uvesti u posao do kraja godine.

Znači, naplatne kućice idu u prošlost najkasnije do kraja 2026. godine.

Korisnici će moći da plaćaju putarinu na dva načina – jedan je ENP uređaj koji će unapred nadoplatiti i drugi način koji podrazumijeva povezivanje svojih registarskih oznaka s bankovnim računom s kojeg će se onda automatski naplaćivati putarina.

U HAC-u kažu da je novi sistem naplate kombinacija dvije provjerene tehnologije; naplate putem savremenije verzije uređaja ugrađenog u vozilo (ENP) i naplate putem automatskog sistema očitanja registarskih oznaka (DSRC & ALPR tehnologije).

Novi jedinstven sistem naplate koristiće se na svim deonicama u Hrvatskoj. Novi elektronski sistem naplate zasniva se na slobodnom protoku vozila jer nema zaustavljanja zbog naplate, pa se povećava protočnost i smanjuju štetne emisije uzrokovane zastojima i kolonama.

Korištenje ENP-a biće obavezno za teška vozila, dok će korisnici lakih vozila imati mogućnost izbora između korišćenja ENP uređaja ili sistema očitanja registarskih tablica.

Više od 85 odsto svih turista u Hrvatsku dolazi putevima, pa je ponuđeno rješenje prilagođeno za korisnike koji nemaju potrebu za nabavljanjem ENP uređaja, već će koristiti naplatu putem očitanja registarskih oznaka, piše Jutarnji list.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*