Od 30. septembra stupa na snagu zabrana uvoza svih proizvoda od željeza i čelika u EU iz trećih zemalja ako je porijeklo robe iz Rusije!

Od 30. septembra 2023. zabranjen je izravni ili neizravni uvoz ili kupnja proizvoda od željeza i čelika, kako su uvršteni na popis u Prilogu XVII. Uredbe 833/2014 o mjerama ograničavanja s obzirom na djelovanja Rusije kojima se destabilizira stanje u Ukrajini, ako su prerađeni u bilo kojoj trećoj zemlji i sadržavaju proizvode od željeza i čelika podrijetlom iz Rusije, navodi Carina.hr.

Za potrebe primjene ove točke uvoznici u trenutku uvoza moraju predočiti dokumentaciju kojom dokazuju zemlju podrijetla ulaznih materijala željeza i čelika koji se upotrebljavaju u proizvodnji proizvoda u trećoj zemlji.

Sukladno tome, od 30. septembra 2023. u svim slučajevima uvoza, uključujući i stavljanje robe u postupak unutarnje proizvodnje ili primjene pojednostavnjenih postupaka, uvoznik će morati predočiti potrebnu dokumentaciju.


Koja dokumentacija će se koristiti za dokazivanje podrijetla ulaznih materijala od željeza i čelika, objaviti će se naknadno nakon dobivanja te informacije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*