“JA SAM UKRADENA BEBA” Slučajan susret u školi i jedan selfi riješio misteriju dugu skoro 18 godina

Miše Solomon rođena je u aprilu 1997. godine. Iako je bila najveća sreća u životu njenih roditelja, nažalost, oni nisu imali priliku da gledaju kako njihova kćerka raste. Naime, žena obučena u uniformu medicinske sestre izašla je iz bolnice u Kejptaunu noseći bebu – bila je to Miše.

Ujanuaru 2015. godine počeo je prvi dan drugog semestra u srednjoj školi Zvansvik u Kejptaunu. Tog dana je Miše Solomon od drugih učenika čula da postoji nova djevojka, Kesidi Nurs, koja je bila tri godine mlađa, ali je nevjerovatno liči na na nju. Prvobitno, Miše nije mnogo razmišljala o tome.

Ali kada su se dvije djevojke kasnije srele u hodniku, Miše kaže da je osjetila vezu koju nije mogla da objasni.

– Osjećala sam kao da je poznajem – kaže ona.

– Bilo je tako strašno, nisam mogla da razumijem zašto se ovako osjećam.

Uprkos razlici u godinama, Miše i Kesidi počele su da se druže i provodde vrijeme zajedno. Kada bi neko pitao Miše i Kasidi da li su sestre, našalile bi se: „Ne znamo, možda u nekom drugom životu!”.

Kada su napravile zajednički selfi i pokazale ga roditeljima, Pandorina kutija se otvorila. Neki su pitali Miše da li je sigurna da nije usvojena.

Lavona, Mišeova majka, koja je svoju kćerku zvala „princeza” i često vodila u tržni centar i u bioskop, prokomentarisala je koliko su dvije djevojčice izgledale slično.

Ali Kesidini roditelji, Selest i Morn Nurs, intenzivno su gledali u fotografiju. Rekli su Kesidi da imaju pitanje za Miše, a kada su se dvije djevojčice sljedeći put srele, Kesidi je rekla: „Da li si rođena 30. aprila 1997. godine?”.

„Pitala sam: Zašto? Da li me uhodiš na Fejsbuku?”, kaže Miše. Kesidi je uvjerila Miše da je ne proganja, već je samo željela da zna kada je Miše rođena. Miše je odgovorila potvrdno.

Nedeljama kasnije, Miše je neočekivano pozvana sa časa matematike u kancelariju direktora, gdje su je čekala dva socijalna radnika. Ispričali su Miše priču o djevojčici po imenu Zefani Nurs, koja je oteta iz bolnice u Kejptaunu prije 17 godina i nikada nije pronađena.

Zatim su socijalni radnici objasnili da postoje dokazi koji sugerišu da bi Miše mogla biti dijete koje je odvedeno pre svih tih godina. Miše je objasnila da nije rođena u toj bolnici, već u drugoj udaljenoj oko 20 minuta vožnje. To je pisalo na njenom izvodu iz matične knjige rođenih, rekla je. Ali socijalni radnici su odgovorili da nema podataka o njenom rođenju tamo.

I dalje osećajući da je sve ovo neka užasna greška, Miše je pristala na DNK test.

– Toliko sam vjerovala u majku koja me je vaspitala – ona me nikada ne bi lagala, posebno o tome ko sam i odakle dolazim. Tako da sam bila sigurna da će DNK test biti negativan.

Rezultati testa su se vratili sljedećeg dana i neosporno su dokazali da su Miše Solomon i Zefani Nurs, beba oteta iz bolnice 1997. godine, ista osoba.

Priča o ukradenoj bebi, a u tom trenutku mladoj ženi na ivici punoljetstva, koja je sasvim slučajno pronađena skoro dvije decenije kasnije, dospjela je na naslovne strane u Južnoj Africi i širom svijeta i Mišein život se odmah promenio.

Rečeno joj je da neće moći da se vrati kući. Za tri mjeseca bi napunila 18 godina i tada može sama da donosi odluke. U tom trenutku je morala da ostane u sigurnoj kući.

Lavona Solomon, žena za koju je vjerovala da joj je majka, bila je uhapšena.

– To me je slomilo. Bila mi je potrebna. Trebala mi je da je pitam: Zašto? Šta se dešava? Bila sam toliko preplavljena mislima da više ne znam ko sam.

FOTO: ZORAN ILIĆ/RINGIERFOTO: ZORAN ILIĆ/RINGIER
Policija nije pronašla dokaze da je njen otac Majkl Solomon znao da je Miše oduzeta od njenih bioloških roditelja bez dozvole, te je oslobođen optužbi.

Majkl je rekao da je Lavona bila trudna. Smatra se da je prikrila pobačaj, a zatim lažirala ostatak trudnoće, prije nego što je ukrala Zefani, dovela je kući i pretvarala se da je sama rodila bebu. A sada je Lavona Solomon bila u pritvoru, čekajući suđenje zbog optužbi za otmicu i lažne tvrdnje da je majka djeteta.

Iako su Selest i Morn Nurs dobili još troje djece, nikada nisu prestali da traže svoje prvorođenče, Zefani, i slavili su njen rođendan svake godine – čak i nakon što su se razveli.

Ali sve vrijeme njihovo ukradeno dijete je odrastalo u blizini. Solomonova kuća je samo pet kilometara od Nursevih – kao malo dijete, Miše je trčala okolo po terenu preko puta sestre, dok je Majkl igrao fudbal.

Sada, nakon izuzetnog preokreta, molitve porodice Nurs su bile uslišene. Miše se ponovo srela sa svojim biološkim roditeljima u policijskoj stanici sa socijalnim radnicima.

– Zagrlili su me, stisnuli i počeli da plaču – kaže Miše. Ali nije joj bilo prijatno. Nešto nije bilo u redu.

– Mislila sam: Samo budi ljubazna prema njima jer su oni prošli kroz mnogo toga – kaže ona.

– Tužno je, ali znaš, nisam osjećala ništa, nisam osjećala da su mi nedostajali.

Miše je bila u emocionalno rastrojena. Jedna grupa roditelja bila je ushićena i očajnički željela da nadoknadi izgubljeno vrijeme, ali njoj nepoznati. Drugi – oni koje je voljela – bili su skrhani, a majka je bila iza rešetaka.

Lavona Solomon je 2016. osuđena na 10 godina zatvora zbog otmice, prevare i kršenja Zakona o djeci.

Međutim, Miše kaže da nije ljuta na nju.

– Opraštanje donosi toliko isceljenja u vašem srcu. Život mora da ide dalje. Ona zna da joj opraštam, i zna da je i dalje volim.

Prošle godine je izgovorila je svom izabraniku sudbonosno „da“, a iako većina nevjesta sanja da krene prema oltaru ruku pod ruku sa svojim ocem – ona je odlučila da to učini sa dva najvažnija mušlarca iz njenog detinjstva – biološkim ocem i čovjekom koji je odgajio.

– Bio je tako lijep dan. Tako mi je drago da je moj pravi tata otvorio svoje srce i dopustio da hodam prored njega i supruga od žene koja je otela – istakla je ona, preneo je Stil.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*