Novi sistem ulaska i izlaska iz EU stupa na snagu

Evropska unija modernizuje prelazak svojih granica i uvodi elektronske sisteme za kontrolu putnika, a nova pravila ulaska i izlaska iz EU stupaju na snagu od 10. novembra.

Nova pravila podrazumevaju sisteme EES i ETIAS, od kojih jedan stupa na snagu već 10. novembra, a to je EES.

Većina građana, kao i do sada, nema razloga za brigu i može imati korist od novog sistema, jer će on ukinuti detaljne provere na granicama, pečatiranje pasoša i višesatno čekanje na šalterima graničnih službenika.

Ova dva sistema ne predviđaju uvođenje viza, ali ni ukidanje potrebe da nosite putna dokumenta sa sobom.

Ipak, postoji “caka”. Da bi sistem proradio, svi putnici kojima ne trebaju vize za ulazak u EU ipak će prvo morati da čekaju u redu na graničnom prelazu.

S obzirom na to da se 10. novembar približava, nije na odmet podsetiti se sledećeg.

Sistem ulaska/izlaska (EES) je automatizovani IT sistem za registraciju državljana zemalja koje nisu članice EU koji putuju na kraći boravak. EES će stupiti na snagu već od 10. novembra, a podrazumeva, između ostalog, registraciju pre ulaska u EU.

Biće potrebno da se pre svakog polaska na put u EU prijavite preko online formulara ili mobilne aplikacije.

Pored toga, na prelazima će vam pored pasoša, biti zatraženi i otisak najmanje četiri prsta, a tražiće od vas i da vas fotografišu.

Kroz ove porovere prolaziće državljanin koji nije iz EU, odnosno putnik koji nema državljanstvo nijedne zemlje Evropske unije ili državljanstvo Islanda, Lihtenštajna, Norveške ili Švajcarske.

Sistem ulaska/izlaska modernizuje upravljanje spoljnim granicama EU, postepeno poboljšavajući iskustvo za putnike.

On će identifikovati osobe koje prekorače boravak i pružiće pouzdane podatke o ulasku, izlasku i odbijanju ulaska.

Ovaj sistem će se efikasno boriti protiv prevare identiteta prikupljanjem biometrijskih podataka.

Bezbednost unutar EU biće ojačana zahvaljujući poboljšanim graničnim kontrolama, korišćenju elektronskih zapisa i biometrijskih podataka. EES promoviše razmenu informacija u realnom vremenu, osiguravajući da granične vlasti širom EU imaju prave informacije u pravo vreme.

ETIAS sistem podrazumevaće izdavanje dozvole za ulazak u EU, a on će stupiti na snagu verovatno od sredine 2025. godine.

U ovim slučajevima nećete moći da uđete u EU
Ukoliko biometrijski i drugi podaci nisu tačno, odnosno ukoliko je došlo do greške u popunjavanju podataka za dozvoli neće vam biti dozvoljeno da pređete granicu.

Drugi razlozi zbog kojih vaš ulazak u zemlje EU može da bude sprečen jeste postojanje dugova, neplaćenih kazni ili drugih bezbednosnih problema.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*