Ljudi, ovo je ozbiljno! Poznati meteorolog uživo u programu zaplakao zbog onoga što sledi – najjača oluja u istoriji očekuje se svaki čas (FOTO/VIDEO)

Najjača oluja u istoriji upravo stiže.

Svet je brzo obišla slika uplakanog meteorologa koji je u uživo programu zaplakao zbog onoga što sledi, a to je najveća oluja u istoriji SAD koja se svakog časa očekuje.

Najjači uragan ove godine, nazvan Milton, kreće se prema obali Floride, donoseći opasnost od katastrofalne štete. Milton, trenutno kategorije 4, ima maksimalne brzine vetra od 233 km/h i očekuje se da će udariti na zapadnu obalu Floride u oblasti zaliva Tampa kasno u sredu. Stanovnicima je naređeno da se evakuišu zbog moguće oluje koja može izazvati poplave i olujni talas od 3 do 4,5 metara, što je najveći talas ikad predviđen za tu oblast.

Guverner Floride, Ron DeSantis, proglasio je vanredno stanje i apelovao na stanovnike da slede naređenja za evakuaciju. Zatvoreni su aerodromi u Tampi i Sent Pit-Klirvoteru, a očekuju se i dodatne evakuacije. FEMA je aktivirana, a resursi su postavljeni na strateške lokacije kako bi se pomoglo u sanaciji nakon prolaska oluje.

Uragan Milton preti da ponovi katastrofalne efekte nedavnog uragana Helene, ali ovaj put s još većim intenzitetom. Meteorolozi upozoravaju da bi ovaj uragan mogao prouzrokovati uništenje stambenih objekata i značajne poplave u celom poluostrvu Floride.

– Nema drugog načina da se ovo kaže. Tokom sledećih nekoliko dana Tampa Bay će se suočiti s najvećim uraganom koji ga je pogodio u 100 godina – izjavila je direktorka uprave za hitne slučajeve okruga Pinellas Cathie Perkins na konferenciji za novinare.

Meteorolog se rasplakao u uživo programu

Meteorolog Džon Morales se rasplakao dok je govorio o oluji: “To je jednostavno neverovatan, neverovatan, neverovatan uragan. Izvinjavam se, ovo je jednostavno užasno”, kroz suze je rekao.

CNN piše da je uragan Milton najjača oluja koja se ove godine dogodila bilo gde na svetu. Milton je takođe najjači uragan u Atlantiku od Doriana iz 2019., kao i jedan od 10 najjačih uragana ikad zabeleženih na Atlantiku.

Kirk ide ka Evropi

Milton će pogoditi uskoro Milton, dok se Uragan Kirk kreće ka Evropi. Na vrhuncu svoje snage u srednjem Atlantiku, Kirk je dostigao status kategorije četiri sa maksimalnom brzinom vetra od 145 milja na sat. Ka Evropi se kreće severoistočno, ostavljajući za sobom topla mora. Kada stigne na obale Evrope, Kirk će biti oluja kategorije 1, piše Gardijan.

Kirk prolazi kroz ekstratropsku tranziciju u Atlantiku, što znači da oluja gubi svoju tropsku jezgru energije koja ju je pokretala kada je bila iznad toplijih voda. Iako postoje neke razlike u modelu precizne putanje Kirka, predviđa se da će pogoditi severnu Europu, a najsnažniji vetrovi i najobilnije padaline pogodiće Francusku, Belgiju, Holandiju i severnu Nemačku. Obilne padaline mogle bi da zahvate i najjužnije delove Velike Britanije, ako se olujni sistem bude kretao malo severnije.

Aktivnost uragana i dalje je jaka u Atlantiku, a uragan Lezli takođe se pomno prati. Lezli je u srednjem Atlantiku, u subotu je prešao u prvu kategoriju s maksimalnom brzinom vetrova od 90 kilometara na sat. Predviđa se da Lezli neće dugo potrajati i očekuje se da danas pređe u status tropske oluje, bez interakcije s kopnom.

VIDEO:

https://www.instagram.com/p/DA1JYbZx48l/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_video_watch_again

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*