“Huškaju sirotinju, a svoju djecu sklone” – Zukan Helez o Dodikovom “bjekstvu”, Vučiću i Nešiću

Nama je bitno da ovdje bude mir i da sačuvamo stabilnost, s obzirom na ovo što se dešavalo na Kosovo. Ovim terorističkim činom, Srbija je podržala teroriste, cijela Evropska unija se okrenula protiv toga što je uradio Aleksandar Vučić

Ministar odbrane BiH Zukan Helez potvrdio je da je tačno da lobira da se broj pripadnika EUFOR-a u našoj zemlji poveća.

– Nađite mi političara koji za tri dana razgovara sa tri ministra odbrane. Ministar Norveške, Hrvatske i sutra sa ministricom odbrane Austrije. Imat ću i sastanak s ministrima Njemačke i Turske. I nisu to slučajno te države. Norveška je kontakt ambasada s NATO, a i generalni sekretar je iz te države, u Austriju idem zbog produženja mandata Althea, problematično je ko će biti zapovjednik. Da pokušamo da produžimo mandat zapovjedniku koji je Austrijanac, zato što dolazi zapovjednik iz Mađarske. Nemamo ništa protiv Mađarske, ali s obzirom na Orbanove stavove i stavove oko BiH, moramo reagovati da pokušamo to spriječiti. Režim Orbana je sličan onome Dodika, Putina, naveo je Zukan Helez.

Na pitanje ima li išta protiv da, ukoliko dođe do proširenja sastava EUFOR-a u BiH, dio jedinica čini vojska Hrvatske, Helez je kazao da je to davno definisano:

Ne bih ulazio u te zamke. Potpuno je nebitno. Imamo pripadnika toliko država, to je multietnički sastav. Nama je bitno da ovdje bude mir i da sačuvamo stabilnost, s obzirom na ovo što se dešavalo na Kosovo. Kurti je odigrao mudro. U jednom trenutku Kosovo je bilo u političkoj defanzivi. Ovim terorističkim činom, Srbija je podržala teroriste, cijela Evropska unija se okrenula protiv toga što je uradio Aleksandar Vučić

aglasio je da su to “ljudi koji huškaju sirotinju, a svoju djecu sklone”, te dodao i da Vučić već godinama plaši izjavama da je vojska Srbije u pripravnosti

Oni su nemoćni da bilo šta urade. Mi to sve pratimo. Nismo ni u kakvoj pripravnosti. Nama još uvijek niko ne prijeti. Sigurnosne provjere govore da nema nikakve opasnosti, izjavio je Zukan Helez.

– Bilo koji stanovnik ne znam da vjeruje, ako bude presuda da Dodik treba u zatvor, da će on ležati u zatvoru jer on ima kuće u St. Peterburgu, stan u Moskvi, po Beogradu. Logika je jedna, ali naravno da sam imao obavještajne podatke, da već priprema i ko bi trebao da ga naslijedi. Vučić mu nije dao tu podršku da odatle pobjegne, ali jedna druga evropska država s kojom Dodik, jedino sa njom ima dobre odnose, dobit će dva sata prostora da ode, tvrdi Helez.

Govorio je i o verbalnom sukobu sa ministrom sigurnosti Nenadom Nešićem, kojeg je nazvao narkomanom, a ovaj njemu uzvratio da je alkoholičar:

– Četiri puta sam slušao Nešića gdje me napada. Četiri puta sam prešutio to. To se nastavilo, ja sam to morao presjeći. Rekao sam jedanput i to više neću. Izvinjavam se građanima. To se nije odrazilo na našu saradnju u Vijeću ministara, zaključio je Zukan Helez.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*