Državljanin BiH u Austriji uzeo 7.000 eura pomoći pa otišao na godišnji odmor: Na suđenju je kazao da nije znao da ne smije napustiti Austriju

Kako prenose mediji, on nije znao da primalac pomoći od AMS ne smije na duže vrijeme da napusti Austriju.

Državljanin Bosne i Hercegovine (31) pojavio se 28. septembra pred sudom u Grazu jer je od austrijskog Zavoda za zapošljavanje (AMS) uzeo 7.000 eura na ime pomoći, a zatim na duže vrijeme napustio Austriju.

Suđenje je počelo čuđenjem sudije Erika Nauta da optuženi ne zna ni riječ njemačkog, zbog čega je morao biti angažovan prevodilac. Sudiji nije bilo jasno kako je mogao aplicirati za pomoć AMS, ako ne zna apsolutno riječ njemačkog. On je sudiji odgovorio da je vozio kamion, te da je uglavnom sarađivao sa “svojim zemljacima”, zbog čega nije imao potrebe da nauči njemački.

Kako prenose mediji, on nije znao da primalac pomoći od AMS ne smije na duže vrijeme da napusti Austriju.

Povezni članci

Sudija mu je odgovorio da je riječ o vidu pomoći koja se isplaćuje kako bi se pomoglo ljudima u situacijama kada ostanu bez posla ili da se pomognu dok ne nađu drugi, ali svakako ne za finansiranje odmora van granica Austrije.

Danas je svjedočio i službenik iz AMS koji je potvrdio da je sa optuženim kontaktirao uvijek putem telefona ili maila te da je njegov njemački bio vrlo dobar.

“Nikada ne bih rekao da mu je potreban prevodilac”, rekao je službenik i kao dokaz pokazao sve mailove koje je razmijenio s njim, dodavši da je on bio potpuno svjestan situacije u kojoj se nalazi.

Optuženi je na sve to odgovorio da je mailove pisala njegova supruga, nakon čega je u sve ovo uvukao i nju.

“Onda nju možemo smatrati saučesnikom”, rekao je tužilac Johanes Vinklhofer.

Kako prenose austrijski mediji, na sljedećem ročištu pojavit će se i njegova supruga, prenose Nezavisne

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*