RAD NA CRNO NA GRADILIŠTU: Carina Uhvatila Četiri Osobe Bez Radne Dozvole – I To Nije Prvi Put

U inspekciji na gradilištu “Stuttgart 21” carinici su uhvatili četiri radnika bez radne dozvole – i to ne prvi put.

Izgradnja podzemnog željezničkog kolodvora “Stuttgart 21” već više od deset godina zaokuplja građane njemačkog grada Stuttgarta.

Uz prosvjed koji je u tijeku protiv projekta, koji je opisan kao “najveće njemačko gradilište” od završetka zračne luke BER, tijekom izgradnje otkriven je niz skandala.

Mediji navode kako je voda iz zahrđali cijevi godinama curila pod zemlju. Također, prvotno procijenjeni troškovi sada su se višestruko povećali.

Kako piše glavni carinski ured u Stuttgartu u priopćenju za javnost, krajem prošlog tjedna službenici su tijekom rutinske inspekcije na gradilištu kontrolirali četiri osobe koje su radile bez radne dozvole.

Ilegalno zapošljavanje radnika, koje se često naziva i rad na crno, u Njemačkoj je kažnjivo djelo i može rezultirati oštrim novčanim ili čak zatvorskim kaznama, posebno za poslodavce. No, ovo nije prvi put da na spomenutom projektu rade radnici na crno, navode njemački mediji.

Carinici uhvatili četvero ilegalnih radnika na gradilištu

Veliki projekt “Stuttgart 21” financiraju Deutsche Bahn, njemačka Vlada, savezna zemlja Baden-Württemberg, Udruga regije Stuttgart, Grad Stuttgart i Zračna luka Stuttgart, a kao naručitelj projekta se navodi Deutsche Bahn.

Uz tako velik i sveobuhvatan projekt, mnoge vanjske tvrtke se koriste za različite vrste poslova.

Trojica muškaraca i jedna žena bavili su se soboslikarskim i betonskim radovima na građevinskom projektu kada su ih carinici ispitali o uvjetima u kojima rade u sklopu istrage.

“Zaposlenici su izjavili da rade za njemačku ili portugalsku tvrtku. Muškarac bez državljanstva s dozvolom boravka u Latviji, te dva muškarca i žena iz Brazila nisu mogli predočiti radne dozvole koje bi im omogućile zapošljavanje u Njemačkoj.

Ljudi su, dakle, ilegalno boravili u Njemačkoj i morali su odmah prekinuti rad. Nadležna imigracijska služba je odmah zatražila od navedenih osoba napuštanje Njemačke”, navedeno je u priopćenju Carinskog ureda iz Stuttgarta.

Carina sada istražuje poslodavce zbog nezakonitog zapošljavanja stranaca.

Incidenti datiraju iz 2010. godine

Carina opetovano provjerava sumnju na rad na crno u različitim sektorima. Ilegalni radnici i lažni samozaposleni radnici također su u prošlosti uhvaćeni tijekom rutinskih provjera na gradilištima velikog projekta “Stuttgart 21”. Spiegel je 2010. godine govorio o “pravom skandalu” kada više od 80 posto provjerenih radnika nije imalo radnu dozvolu.

Problem rada na crno seže još u godinu u kojoj su počeli radovi na izgradnji kontroverznog velikog projekta.

Prema sadašnjim informacijama, milijardu dolara vrijedan projekt “Stuttgart 21” trebao bi biti dovršen 2025. godine, a krajem 2022. godine projekt je proslavio “povijesnu prekretnicu” dovršetkom svih tunela, što je prilično ismijano na internetu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*