NJEMAČKA VIŠE NEĆE LAKO DAVATI SOCIJALNU POMOĆ?: Predloženo Uvođenje Posebne Platne Kartice I Zabrana Slanja Novca U Zemlju Porijekla

Tražitelji azila u Njemačkoj više ne bi trebali slati novac u svoje zemlje porijekla, pišu njemački mediji.

Stranka FDP je predložila uvođenje platne kartice za cijelu zemlju koju tražitelji azila mogu koristiti za kupnju u supermarketima. Time se osigurava da se novac stvarno troši u zemlji.

Zemlje i općine trebale bi se više oslanjati na beneficije u praksi umjesto na gotovinu

Kao što je ranije predložio bavarski premijer Markus Söder, FDP također želi uvesti platnu karticu za sve tražitelje azila u Njemačkoj.

Za razliku od isplate novca, nikakvi transferi natrag u zemlju podrijetla ne bi bili mogući kreditnom karticom, navodi se u rezoluciji stranačkog vodstva FDP-a.

Stranka također poziva savezne zemlje i općine da iskoriste priliku da se više oslanjaju na beneficije u naturi umjesto na gotovinu za tražitelje azila koji imaju malo izgleda za ostanak u Njemačkoj.

Umjesto prijenosa novca za javni prijevoz, troškove za mobitel, azilantima se mogu izravno osigurati karte za prijevoz ili prepaid kartice.

Visoka socijalna davanja stvorila su “efekt privlačenja”

Bavarski premijer Markus Söder već duži niz godina predlaže ovu praksu.

Njemački mediji navode kako bi distribucija hrane i drugih beneficija mogla biti skuplja i dugotrajnija od jednostavnog isplaćivanja novca od strane države.

Upravo na to upozorava Rainer Haseloff, premijer Saske-Anhalt u intervjuu za njemačke medije: “Sigurno je općinama tehnički i organizacijski teže davati naknade u naturi.”

“Sve u svemu, socijalne naknade su nerazmjerno visoke u usporedbi s drugim europskim zemljama i to stvara pritisak s kojim se moramo suočiti”, rekao je Haseloff.

CDU u Brandenburgu već je pozvao na davanje više beneficija u naturi umjesto novca.

S obzirom na to da su zemaljski izbori 8. listopada u Bavarskoj i Hessenu o ovom prijedlogu zasigurno će se izjasniti još mnogi političari.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*