‘BALKANSKI GASTARBAJTERI’ U NJEMAČKOJ: ‘Pukao mi je film i otišao sam! Ovdje napokon mogu živjeti isključivo od svog rada’

Kako je živjeti i raditi u Njemačkoj, i to u različitim gradovima, otkrivaju Hrvat, Bošnjak i Srbin

U srednjoj Evropi smjestila se Njemačka, država koja je za brojne stanovnike balkanske regije predstavljala meku u koju se ide “trbuhom za kruhom”. Moglo bi se u šali reći da Hrvati još od stoljeća sedmog odlaze put Njemačke zbog boljih poslovnih i životnih prilika, a otkako je 2013. godine Hrvatska postala članica Evropske unije, navala “naših” ljudi tamo je samo veća. Neki su u Njemačku otišli tek unazad nekoliko godina, baš kao i 44-godišnji Splićanin Željko Basta.

On je u jednu od najrazvijenijih država svijeta otišao još 2011. godine, no 2013., ulaskom Lijepe naše u EU, stvari su za njega postale lakše. Barem što se posla u Njemačkoj tiče. Kako kaže, u Njemačku se preselio jer mu je “pukao film u Hrvatskoj” pa je sreću potražio u Münchenu. Nakon Berlina i Hamburga, München je treći najveći grad u Njemačkoj te je jedno od najvažnijih gospodarskih, kulturnih i prometnih središta države. U Münchenu živi gotovo milijun i pol stanovnika.

Osim Željka, svoju priču o životu u Njemačkoj ispričali su nam i Muris Šetkić iz BiH te Miloš Maksimović iz Srbije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*