Poznato kada Milorad Dodik dolazi na Sud Bosne i Hercegovine

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 11. augusta podiglo je optužnicu protiv predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika za BiH.

Mjesec dana kasnije optužnica je potvrđena, a na stranicama Suda Bosne i Hercegovine objavljeno je da će se ročište održati naredne sedmice.

Ročište u predmetu Milorad Dodik i dr. zakazano je za ponedjeljak, 16. oktobar 2023. godine sa početkom u 13 sati.

Tužilaštvo Dodika i Lukića tereti za kršenje člana 203 a stav 1 Krivičnog zakona BiH, odnosno zbog neizvršavanja naredbi visokog predstavnika.

“Službeno lice u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, RSe, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ili u kantonu, gradu ili opštini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorno lice koje ne primijeni, ne sprovede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ili koje spriječi, odnosno na drugi način omete primjenu, sprovođenje ili izvršenje takve odluke, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, glasi navedeni član zakona.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*