SRBI IZ SJENICE: “Komšije muslimani nam pomažu novčano i rade na izgradnji pravoslavne crkve.” (VIDEO)

Na blagim padinama Pešterske visoravni, u idiličnom selu po imenu Gonje, smještenom nedaleko od Sjenice u Srbiji, nastaje novi hram, označavajući povratak vjerske baštine nakon više od tri stoljeća.

Ovaj hram se uzdiže u neposrednoj blizini ostataka crkve iz 13. stoljeća, a njegova izgradnja je započela 2020. godine. Ono što ga čini posebnim jest činjenica da se gradi uz zajednički trud i doprinos zajednice Srba i Bošnjaka koji dijele ovaj prelijepi kraj.

Gonje su oduvijek bile poznate po iskrenim komšijskim odnosima koji su se njegovali kroz vjekove. Ovdje se proslavljaju različiti praznici – Slave, Bajrami i Božići – i to zajedno, jer jedni bez drugih ne mogu zamisliti svoje svakodnevne ili graditeljske napore.

Golub Čvorović iz Gonja ističe da su ranije morali prevaliti 15 kilometara do Sjenice kako bi presjekli slavski kolač. “Sada je to mnogo bliže i praktičnije”, dodaje Čvorović.

Rahim Šmrković, stanovnik istog sela, naglašava da svi daju svoj doprinos obilježavanju praznika, koliko god mogu. “Za bilo što, posebno za izgradnju bogomolje, mi svi dajemo svoj doprinos koliko možemo. To je uvijek bila naša tradicija i trebala bi ostati nepromijenjena”, kaže Šmrković za B92.

Gonje, sa svojih sedamdesetak domaćinstava, opremljene su školom, ambulantom i seoskom prodavnicom. Nova crkva, koju je podigao monah David, graditelj manastira Davidovica, postat će centralno mjesto za liturgije, molitve, vjenčanja i krštenja mještana, donoseći im duhovnu blizinu i zajedništvo u njihovoj voljenoj zajednici.

VIDEO:

https://www.instagram.com/p/CyJlC_KMcMc/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*