Dokumenti kao dokaz: “Dodik iznosi neistine o odlasku Srba iz opkoljenog Sarajeva”

On Dodika upućuje na arhivu institucija RS-a i VRS-a, gdje su brojne dokumenti i naredbe o prisilnoj, sistemski organizovanoj i pripremljenoj migraciji sopstvenog naroda i firmi

Direktor Javne ustanove „Fond Memorijala KS“ Ahmed Kulanić, reagujući na izjavu predsjednika bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika, izjavio je da Dodik ponovno negira genocid i iznosi neistine o odlasku bosanskih Srba iz opkoljenog Sarajeva.

Riječ je o Dodikovom nastojanju da izvrtanjem povijesti, historijski i pravno utvrđenih činjenica, izobliči i relativizira povijest Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada u periodu 1992-1995., smatra Kulanić.

-Poziv za napuštanje njihovih predratnih domova su uputili Vaši prethodnici, gosp. Dodik, koji su nastojali upravo prisilnom migracijom vlastite etničke skupine, dodatno naseliti teritorije RS-a – ističe između ostalog direktor “Fonda Memorijala KS”.

Kulanić podsjeća da je na 56. sjednici Narodne skupštine RS-a, održanoj na Palama (Jahorini) 17.12.1995. godine, kao nezavisni zastupnik učestvovao i Dodik i prisustvovao raspravama o prisilnoj migraciji i iseljavanju stanovništva, kada su i Momčilo Krajišnik i Dragan Đurić govorili o iseljavanju i planu iseljavanja Srba iz Sarajeva.

Arhiva RS-a i VRS-a

-Agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu je pravno utvrđena činjenica, pročitajte bilo koji predmet protiv vojno-političkog vrha RS-a i/ili Srbije, a posebno posljednju presudu u slučajevima Simatović i Stanišić. Svi oni su se udružili protiv Bosne i njene nezavisnosti, za što su presuđeni samo u Haagu na više od 4.000 godina i sedam doživotnih kazni – riječi su Ahmeda Kulanića.

On Dodika upućuje na arhivu institucija RS-a i VRS-a, gdje su brojne dokumenti i naredbe o prisilnoj, sistemski organizovanoj i pripremljenoj migraciji sopstvenog naroda i firmi.

Sarajevo je svakako bilo i jeste evropski Jerusalem, ali je i grad heroj čiji su civili 1.425 dana terorizirani, nišanjeni i ubijani, a istovremeno su ti isti civili branili i odbranili Staru pravoslavnu crkvu u Sarajevu, kao i Sabornu pravoslavnu crkvu. Za to vrijeme, pod komandom VRS i političkog rukovodstva, devedesetih ste našu Banjaluku (i brojne druge gradove po istočnoj i sjeveroistočnoj Bosni) razorili, brisali im povijest, i to kamen po kamen, spomenik po spomenik, džamiju po džamiju – sistemski, planski i s predumišljajem. Taj proces i plan brisanja povijesti, protjerivanja i ubijanja nevinih Banjalučana, Fočaka, Zvorničana, Prijedorčana, Srebreničana, a mahom sve Bošnjaka, Vaš heroj, a presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić, na sjednici Skupštine srpskog naroda u BiH, još 12.5.1992. godine u Banjaluci, nazvao je genocidom – navodi Ahmed Kulanić.

B

Istinu i činjenice je ponekad teško prihvatiti, ali ozdravljenje i povijest uče da je to jedini ispravni put. Svaki mit i kreiranje mitologijskog narativa devalvira vlastiti narod i njegovu povijest i stavlja stigmu na cijeli narod zbog odluka i djelovanja pojedinaca „uime” naroda, naglašava direktor “Fonda Memorijala KS”.

Konaković o reakciji Kulanića

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković (NiP) pohvalio je reakciju direktora JU „Fond Memorijala KS“ Ahmeda Kulanića u kojoj je demantovao navode predsjednika RS Milorada Dodika o odlasku Srba iz Sarajeva.

-Nemam vremena i ne želim odgovarati na svaki napad i na sve neistine. Nekad ranije sam imao i htio. Bolje je kad ovako čovjek iz struke, argumentovano poreda činjenice i iznese istinite podatke. Naše je da podijelimo i da istinu promovišemo i branimo. Političari će nastaviti zabavljati mase, skupljati lagane konfliktne poene, zato je važno da mi promovišemo činjenice – napisao je.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*