Noćna mora: Tri dana preživio u brodu koji je potonuo, kad su ga pronašli evo kakvog su ga zatekli

Dvadesetdevetogodišnji Harrison radio je kao kuhar na Jascon-4, tegljaču još 2013. godine, zajedno s još 12 ljudi, s brodom namijenjenim stabilizaciji naftnog tankera. Jedne je noći, međutim, kolosalan val udario tegljač, okrenuvši njega i posadu naglavačke.

Dok je bio na WC-u, noseći samo svoje bokserice, kada je čudan val udario u brod, Harrison je počeo paničariti kada je voda brzo počela puniti kabinu. Nakon što je uspio otvoriti vrata, izronio je u tamu, ali je uspio vidjeti da su propeleri broda podignuti, a kormilarnica spuštena.

Zatim je naletio na šačicu svojih kolega, koji su se borili s otvorom broda dok je voda u njemu nastavila rasti. Međutim, snaga vode ga je gurnula dalje od izlaza i dalje u plovilo u drugi WC, spojen na drugu strojarsku kabinu. Vjerujući da je osuđen na propast, Harrison nije imao pojma da mu je ovaj potez zapravo spasio život, jer se kupaonica nije mogla potpuno napuniti vodom, prenosi klik.hr.

STRAŠNA PRIČA

Bio je prisiljen držati se dna umivaonika, hvatao je zrak na vrhu prostorije, odnosno dnu, jer je brod bio naopako. Harrison je tada slučajno slomio kvaku na vratima kupaonice, još uvijek vjerujući u tom trenutku da je glavni izlaz njegova najbolja šansa za preživljavanje. U tom je trenutku shvatio da je brod zapravo stigao do dna oceana.

“Ali rekao sam sebi, umjesto panike, moraš smisliti izlaz”, rekao je kasnije, prije nego što se osvrnuo na gubitak svojih kolega. “Zrak nije mogao potpuno izaći iz broda. Neki su morali biti zarobljeni unutra.”40

Harrison je kasnije uspio pronaći dva madraca, naslažući ih jedan na drugi, tako da je mogao ostati iznad nadolazeće vode u svojoj malenoj kupaonskoj komori.

“Pokušao sam ubiti strah u sebi”, objasnio je kasnije. “Jer jedna stvar koja te može brzo ubiti je strah. Ta panika koja te uhvati, ubije te prije nego dođe tvoja prava smrt. Jer u trenutku kada počnete paničariti, trošite previše kisika.”

NEVJEROJATAN KRAJ

Nakon otprilike 60 sati, bez hrane i vode, s minimalnom količinom zraka u njegovoj komori, Harrisonove molitve su uslišane. Ronilačka ekipa poslana je da pokupi tijela s brodoloma, a Harrison je – nakon što je primijetio čudna svjetla i čuo zvukove, napustio svoju komoru kako bi došao do ronioca koji mu je potom spasio život.

Nevjerojatan trenutak čak je uhvatila i kamera.

Zatim je s ronilačkog zvona odveden u rekompresijsku komoru gdje bi bio prisiljen provesti još tri dana, budući da bi umro da se vratio ravno na površinu.

“Sve je bilo normalno. Moja temperatura, krvni tlak. Mislio sam, to nije normalno”, kasnije je objasnio.

Međutim, još čudnije je da je nakon traumatičnog incidenta, koji je on jedini preživio, napustio svoj početni strah od mora i postao certificirani komercijalni ronilac 2015. godine.

I kao vrhunac nevjerojatne priče, ronilačku diplomu uručio mu je ronilac spasilac koji ga je otkrio na dnu mora.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*