UKOLIKO SE ŽELITE ODVIĆI OD PUŠENJA OVA BILJKA ĆE VAM U TOME POMOĆI: TOKIĆ ZA HAYAT OTKRIVA MNOGA LJEKOVITA SVOJSTVA OVOG DARA PRIRODE

O ljekovitosti i upotrebi kantariona govorio je Sejfudin Tokić u emisiji ‘Otvoreni studio’ Hayat TV.

Kantarion predstavlja jednu od najljekovitijih biljnih vrsta, vijekovima upotrebljavanu. Tokić je kazao da i sam njen latinski naziv pokazuje da se radi o biljci koja je iznad ostalih biljaka po mnogim ljekovitim svojstvima.

Kantarion se još zove Bogorodična trava. Predstavlja biljnu vrstu koja je karakteristična upravo za naše područje. Ranije se upotrebljavala u liječenje kožnih oboljenja. Nema porodice koja nije čula ili pripravljala kantarionovo ulje. Jedan od načina kako da prepoznamo koje je pravi kantarion jeste da cvjetove protrljamo rukama i dobit ćemo zagasito crvenu boja. Ta boja je poslužila u vjerovanjima da je to Isusova krv – kazao je Tokić.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Tokić je otkrio da je čak jedan od načina pronalaska pravog kantariona jeste da listove pogledamo u pravcu svjetlosti i vidjet ćemo tačke koje predstavljaju ćelije sa eteričnim uljem.

Taj list zgleda kao da je perforiran. To je jedan od načina provjere. Koristio se za liječenje rana, kao čaj protiv oboljenja želudca, jetre, od pluća do imuniteta. Sadrži čitav niz poželjnih djelovanja. Dobar je i kod liječenja gljivičnih oboljenja. Kantarionovo ulje je odlično i za reumu. U odnosu na postojeće antidepresive djeluje isto kao bolje antidepresivno sredstvo protiv svih bolesti koje su kuga današnjice. Pomaže i kod prestajanja pušenja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*