Preselio u Njemačku i sad zove Hrvate da mu se pridruže: ‘Na ovom poslu zaradim do 3500 eura’

Među traženijim zanimanjima u Njemačkoj je vozač autobusa. Prema nekim procjenama navodno će u toj državi do 2030. godine nedostajati 87.000 vozača D kategorije. A jedan vozač s ovih prostora na TikToku je podijelio svoju priču. Obraćajući se, kako se vidi po hashtagovima, Hrvatima, Srbima, Bosancima, Makedoncima i Crnogorcima, istaknuo je kako vozači brže dobivaju vizu za ulazak u zemlju, jer spadaju u kvalificiranu radnu snagu.

“Puno naših ljudi s Balkana već vozi ovdje. Preko prijatelja doznajem za privatnu firmu koja vodi gradski prijevoz i počeo sam raditi bez obuke. Međutim, puno se radi, točnije šest dana radiš, dva odmaraš. Nakon godinu dana saznam da državna firma ima Dan otvorenih vrata. Malo sam popričao sa njima i već sljedeći dan pozvali su me na razgovor za posao i primili su me”, počeo je i nastavio.

Drugačije za državnu firmu
“S druge strane, za državnu firmu procedura je malo drugačija. Potrebno je proći par razgovora, napraviti liječnički pregled, proći i obuku, školu za prodaju karata, koja traje tjedan dana, a zatim polažete i test. Nakon što ste položili, možete početi s praktičnom obukom s nekim od kolega, u trajanju od dva tjedna. Sve je plaćeno i radi se do 160 sati mjesečno, s napomenom da uvijek možete raditi prekovremeno”, rekao je i nastavio.

“Također, birate hoće li vam prekovremeni rad biti isplaćen odmah ili uz plaću, a možete birati i slobodan dan. Postoji nekoliko opcija. Recimo, možete raditi četiri dana, a dva odmaraati. Tako tri puta, a zatim pet radite, a jedan odmarate, pa u krug. Godišnji odmor je u trajanju od 28 radnih dana”, zaključio je ovaj vozač autobusa, koji je u drugom videu otkio kako može zaraditi i do 3000 do 3500 eura kao vozač autobusa u Berlinu.

Mnogi mu ne vjeruju
Međutim, sudeći po komentarima bilo je puno onih koji mu nisu povjerovali. “3000 Netto za 155 sati, daj molim te ne pričaj budalastine. Živim u Berlinu nitko od vozača autobusa nema 3000€. Možda bruto”, “Imam sve što je potrebno, ali plaća je sumnjiva.. Teško da će biti oko 3000 netto”, glasili su komentari, a uskoro su dobili odgovor od ovog tiktokera. “Sve zavisi od klase i koliko radiš. Ja sam u 3ci imao do 3500€ netto”, odgovorio je, no i dalje su ga brojni korisnici prozivali da ne govori istinu.

“De ne laži narod”, “220 sati trebaš voziti da bi dobio 3000 neto, s 155 sati teško majstore”, glaisli su okmentari na koje se opet oglasio. “Da, moraš voziti prekovremeno. Ali kad se sve zbroji toliko izađe, manje više. Meni je bila u 3ci do 3500. Ali nisam napisao plaća je 3500€”, napisao je tiktoker.

Oglas za posao
Zbog svega ovoga provjerili smo situaciju na oglasima i naletjeli na jedan gdje se traže vozači autobusa za javni prijevoz. “Rad se obavlja u Njemačkoj. Potrebna je vozačka dozvola D kategorije + kod 95, EU dokumenti te razina njemačkog jezika – A1/A2. Mjesečna plaća je između 2 671 i 3 078 eura bruto. Plaćen je godišnji odmor te je osiguran smještaj”, stoji u oglasu, u kojem je jaons naglašen iznos bruto plaće.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*