Haos na graničnom prijelazu Orašje, preko granice ne idu ni autobusi

Na ostalim graničnim prijelazima putnička vozila ne čekaju duže od 30 minuta

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 20 do 30 minuta, a zbog protesta u Hrvatskoj, preko graničnog prijelaza Orašje-Županja ne mogu saobraćati autobusi i teretna vozila, saopšteno je večeras iz Auto-moto saveza RS-a.

Naime, poljoprivrednici s istoka Hrvatske, nezadovoljni odlukama Vlade RH oko suzbijanja afričke svinjske kuge, danas su s 30-ak traktora blokirali cestu koja vodi prema graničnom prijelazu Županja – Orašje.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Nezadovoljni seljaci jutros blokirali prometnice i granični prijelaz Županja – Orašje
Blokada je odgovor na izjave tamošnje ministrice poljoprivrede Marije Vučković da se njihovi zahtjevi ne mogu ispuniti. A njihovi glavni zahtjevi su da se hitno prekine s eutanazijom zdravih svinja, pod hitno donese zakon kojim bi se omogućilo prometovanja zdravim svinjama i da se omoguće svinjokolje na tradicijski način.

U sudaru kamiona i automobila poginula jedna osoba, intervenisali i vatrogasci
Iz AMS-a dodaju da se u RS-a saobraćaj na svim putevima odvija bez zastoja i posebnih ograničenja.

Kolovozi su pretežno vlažni, a zbog niskih temperature u višim predjelima i preko planinskih prevoja moguća je poledica.

Kako javljaju iz BIHAMK-a, sporije zbog aktuelnih radova saobraća se na magistralnim putevima: Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), Novi Travnik-Bugojno (Rostovo), Bilješevo-Lašva, Čevljanovići-Nišići i Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka).

Vozačima se savjetuje maksimalno oprezna vožnja prilagođena stanju i uslovima na putu, a po zakonu je obavezna i zimska oprema.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*