DA SMIJE, VEĆ BI KRENUO: Zna Milorad Dodik ko i šta čuva temelje Bosne, zato mudro laže i na lažima se bogati

U toj eliti rame uz rame uglavnom je s onima koji imaju poprilično istu agendu spram BiH – rasparčati je na komade čim prije – Aleksandrom Vučićem, Zoranom Milanovićem, Andrejem Plenkovićem…

Brojne laži u svojim svakodnevnim istupima spinuje i plasira najveći destabilizator Bosne i Hercegovine i Balkana. Kako i ne bi kad je medijski jedna od najeksponiranijih ličnosti u regionu.
U toj eliti rame uz rame uglavnom je s onima koji imaju poprilično istu agendu spram Bosne i Hercegovine – rasparčati je na komade čim prije – Aleksandrom Vučićem, Zoranom Milanovićem, Andrejem Plenkovićem…

Uspijeva Miloradu Dodiku godinama zadržati pažnju svekolike javnosti prije svega zbog svojih opasnih secesionističkih planova koji bi, pokuša li ih provesti u djelo, svjesni su toga svi, izazvali turbulencije u svim zemljama regiona.

“Jadni su oni ljudi koji nemaju ambicije”, reći će Dodik u intervjuu za portal Banjaluka.net, odgovarajući na pitanje je li više došlo vrijeme da se ostvari njegova najava o samostalnoj Republici srpskoj. A Dodik nije rođen ni u Srbiji, niti u Republici srpskoj, već u Banjoj Luci 1959. godine, tada (a i sada) drugom po veličini gradu u Republici Bosni i Hercegovini.

Jadan li je onaj koji mrzi državu u kojoj je rođen. Zaista je veoma teško bilo gdje u svijetu naći primjer iole sličan političkim predstavnicima bosanskih Srba, koji sa tolikim gnušanjem u svakoj prilici govore o Bosni i Hercegovini, iako im je ona jedina domovina, priznali to oni ili ne.

Širom su vrata otvorena svima onima koji se ne osjećaju lijepo u Bosni i Hercegovini. Još jučer trebali su otići tamo gdje misle da će im biti bolje. No, svi su svjesni da je tuđina ipak tuđina. A Dodik bi u Beogradu bio tuđin. Zamislite da mu neko na Knez Mihailovoj dovikne – đe s’ Bosanac. Ili – đe s’ lopov, kao što se to osmjelio onaj mališan sa live videa koji su administratori SNSD-ovog Twitter profila brže-bolje obrisali. “Prvi u bosanskih Srba” vjerovatno bi prop’o u zemlju.

Povezano: ZUKAN HELEZ: U BiH su već neke snage koje nisu EUFOR, Dodik je “čovjek na izdisaju”
Jedna od laži koju je u spomenutom intervjuu izrekao Dodik bila je i ona da u BiH više niko ne vjeruje “osim ovih nekoliko plaćenika kao što su američki ambasador, taj neki lažni Schmidt i ostali”.

Brutalna je ta Dodikova laž jer, kao prvo, ni američkim ambasadorima, niti tom “lažnom” Schmidtu i schmidtovima do Bosne i Hercegovine uopšte ni nije stalo. Da jeste, Vijeće za implementaciju mira (PIC) i Ured visokog predstavnika (OHR) sa političke bi scene odavno odstranili i Dodika i sve sljedbenike njegove secesionističke politike koja godinama našoj zemlji ne da naprijed i pokušava je odvući unazad u ambis.

A kao drugo, na žalost Milorada Dodika, milioni su onih koji i dalje vjeruju, i nikada neće prestati vjerovati u svoju jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Osim onih koji je trenutno nastanjuju, gotovo jednak (a možda i veći) ih je broj u dijaspori, koji bi se, koliko sutra, bili spremni vratiti u svoju domovinu i uzeti pušku da je opet brane od nekih novih karadžića i mladića. A tada bi jedina granica o kojoj bismo u cijeloj Bosni i Hercegovini mogli govoriti bila ona kojom bi bila omeđena njena teritorija od 51.129 kilometara kvadratnih.

Svjestan je dobro toga Dodik pa je vjerovatno to jedan od glavnih razloga što i dalje ne poduzima potez koji bi značio ne samo njegov politički, već i kraj entiteta za koji se toliko zdušno bori.

Trojka će, krajnje očekivano, ostati nijema i na ove Dodikove teze, jer navikli su nas na to.

Uostalom, dogovorili su prilikom formiranja državne koalicije da neće posezati za pitanjima o kojima nemaju konsenzus. A nikada nisu ni htjeli priznati da u koaliciji s Dodikovim SNSD-om i Čovićevim HDZ-om nemaju konsenzusa oko onog najvažnijeg pitanja – opstanka BiH. Ne bi se ni Nermin Nikšić, ni Elmedin Konaković, ni onaj najnebitniji među njima Edin Forto nipošto zamjerili svom političkom čelniku, jer su itekako svjesni da bi to njima i njihovim kadrovima značilo kraj bivstvovanja u ugodnim ministarskim i direktorskim foteljama.

Povezano: CHRISTIAN SCHMIDT U AKCIJI: Sankcije za proslavu 9. januara
Dokaz tome je i nedavno glasanje u Zastupničkom domu Parlamenta BiH o smjeni Staše Košarca, koji već drugi uzastopni mandat zahvaljujući naklonosti svog političkog šefa opstaje u Vijeću ministara BiH. Da se ne bi zamjerili vođi koalicije na državnom nivou, trojkaši, odnosno njihovi zastupnici u Državnom parlamentu, glasali su protiv Košarčeve smjene.

Bosna i Hercegovina postoji hiljadu godina. Preživjela je i Rimsko, i Otomansko, i Austro-ugarsko carstvo, i udružene zločinačke poduhvate Hrvatske i Srbije. Preživjet će i Dodika!

Jer, BiH je ona kuća Bosanca i Hercegovca u čije je temelje stavio majčino biserje, a ta kuća ne ruši se lako!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*