“Ovdje se Musliman i Srbin nikad nisu potukli. Nikada nisu bili na sudu zbog međe! U toku rata jedni druge čuvali od “svojih””! (VIDEO)

Selo Baljvine, u Bosni i Hercegovini, jedino je mjesto u kome, u toku rata, faktički nije bilo rata.

Mjesto je postalo nadaleko poznato po tome što u njemu žive Bošnjaci i Srbi a još zanimljivije je da su i u najgorim vremenima bili jedni za druge i štitili se međusobno. Bošnjaci su branili Srbe od naleta ARBiH, Srbi Bošnjake od naleta VRS. Koja god je vojska došla u njihovo mjesto, nisu mogli vjerovati da tamo vlada harmonija čak i u ratu.

Kažu, komšija je nekad preči i od rođenog brata koji je daleko a stanovnici Baljvina su to dokazali bezbroj puta vlastitim primjerima.

Dešavalo se da se u mirnim vremenima potuku Srbi između sebe, Bošnjaci između sebe, ali Bošnjaci i Srbi međusobno nikada. Nikada Srbin i Bošnjak nisu bili na sudu zbog međe.

Koja je njihova tajna? Pa, to je teško odgovoriti. Bili su u raznim izazovima, nisu jedni druge izdali. U mirnim vremenima svakako dobro funkcionišu. Možda oni tu tajnu ljubomorno čuvaju ali sve u svemu, vrijedno je pomena za javnost jer takvi primjeri se, nažalost, ne viđaju tako često.

VIDEO:

https://www.instagram.com/reel/Cy82PMkM-GX/?utm_source=ig_embed

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*