Zoki za ovaj posao dnevno uzme 80 eura: Bez znanja i iskustva mjesečno u džep spremi 2000 eura

Sezona borovnica lagano počinje, a u zemljama diljem regije ovo je za mnoge idealno razdoblje za dobru zaradu. Primjerice, u Srbiji su berači uvijek traženi, a jedan se pohvalio da na dan zaradi čak 80 eura. S obzirom na to da je ovo razdoblje preplavljeno malinama, borovnicama i jagodama, sezonski radnici su zlata vrijedni.

Zoki je na TikToku dokazao da griješe svi koji tvrde da od branja borovnica nema dobre zarade. Na snimci se jasno vidi gomila novčanica kraj sanduka ‘plavog zlata’, uz jasnu poruku da se mukotrpan rad sigurno isplati.

Prema njegovoj računici, radeći ovaj posao svaki dan, u punih mjesec dana može se zaraditi i više od 2000 eura. Mnogi su poželjeli iskoristiti tu priliku, no ponuda u okolici Valjeva je već istekla. No, on ne namjerava stati – već je našao novu lokaciju na kojoj će za nekoliko dana početi brati maline.

Kako se beru borovnice

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 – 50 cm. Kod nas u Hrvatskoj raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvijeta u svibnju i lipnju, a sazrijeva od lipnja do kolovoza. Plod je okrugla bobica, promjera 5 – 10 mm, tamno plave boje, kožastog ovoja i kiselkasto-slatkog je okusa. Sadrži organske kiseline, mineralne tvari, tanin i boje.

Borovnica se bere u nekoliko navrata i to 3 – 7 puta u 5 – 8 dana jer bobice ne sazrijevaju istodobno. Berba traje 6 – 8 tjedana što ovisi o sorti i klimatskim uvjetima. Peteljke se skidaju ručno ili specijalnim »češljevima« u hladnim jutarnjim satima. Pri branju treba strogo paziti da se ne oštete plodovi.

Bobice borovnice čuvaju se u hladnjačama 3 – 4 tjedna na temperaturi od 0 °C – 2 °C, uz relativnu vlažnost od 85 – 90 %. Borovnica se pakira u male plitke posudice. Plodovi slabo podnose transport te se najčešće odmah zamrzavaju i tako čuvaju u hladnim komorama do trenutka prerade ili prodaje u zamrznutom stanju. Internetom je počeo kružiti videozapis u kojem je prikazano kako se ispravno beru borovnice. Pošto su tako male, beru se uz pomoć metalne sprave koju mnogi opisuju kao ‘vilicu’ ili ‘češalj’.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*