Prešla na pravoslavnu vjeru, tijekom rata borila se za sina: ‘Srpkinja je mene majka rodila’

Indira Radić je pjevačica koja se bavi folk, etno, turbo-folk, pop-folk i pop glazbom. Tijekom 2000-ih bila je najpopularnija i najprodavanija zvijezda u regiji. Rođena je 14. juna 1966. godine u selu Dragalovci, blizu Doboja u Bosni. Zbog rata, preselila se u Beograd. Njeno ime, koje znači “sjajna, divna ili cvijet cvjetova,” dobila je po indijskoj premijerki Indiri Gandhi, kojom je njen otac bio fasciniran.

Mediji su često pisali o njenom životu, a njene pjesme su punile klubove. Malo je poznato da je početkom 90-ih prošla kroz teške trenutke. Sa 25 godina rodila je sina Severina, čiji identitet oca nikada nije otkrila. Početkom devedesetih, s tek rođenim sinom, mužem i majkom, preselila se iz Bosne u Srbiju zbog sukoba.

Oglas
Zujanje u ušima? Isprobajte ovo i zaboravite problem
Zujanje u ušima? Isprobajte ovo i zaboravite problem
Linker
Kada je Severin imao četiri godine, njegov otac ga je bez njenog znanja vratio u Bosnu. Nakon sudskog procesa, sin je vraćen majci. Severin se oženio 2014. godine, a Indira je sada baka dvoje unučadi. Pjesma koja se izdvojila na albumu bila je “Sve da volim ona me učila”, a imala je izrazito rodoljubivu poruku. Riječ je o pjesmi “Srpkinja je mene majka rodila“, koja je namjenski pisana za ta vremena, a koju su mnoge tadašnje zvijezde odbile, između ostalih i Dragana Mirković.

Potresna priča iz njene pjesme
Indira je dijete iz bosanskog mješovitog braka i promijenila je vjeru a ponosno ističe da je pravoslavka, povodom toga je snimila i pjesmu “Srpkinja je mene majka rodila”. Hit pjesma Indire Radić “Zmaj” skriva potresnu životnu priču koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Priča govori o paru koji se zaljubio u srednjoj školi i nakon deset godina planirao vjenčanje. Nažalost, djevojka je oboljela od raka gušterače u kasnoj fazi.

Vjenčanje je bilo otkazano, a ona je u bolnici napisala pismo s riječima pjesme i zamolila ga da ga pročita nakon njene smrti. Te noći, momak se napio, pročitao pismo, a ujutro, kada je stigao u bolnicu, saznao je da je djevojka preminula. Pismo je čuvao 15 godina prije nego što ga je prodao Marini Tucaković, koja je isprva namjeravala pjesmu dati Svetlani Ražnatović. Međutim, pjesmu je na kraju otpjevala Indira, i ona je postala njen prepoznatljiv hit, prenosi Grand.

Pjevačica se već neko vrijeme ne pojavljuje u javnosti, a nedavno je u izjavi za Kurir televiziju otkrila neočekivanu odluku – više neće nastupati za novogodišnju noć. “Najnormalnije provodim dane, slušam muziku, biram pjesme, živim kao sav normalan svijet. Kao što znate, ranije sam bila stalno prisutna u medijima, a sada već imam i godine, ne mogu se stalno pojavljivati, nemam ni razloga. Ja sam svoje mjesto našla, a sada je red na neke mlade ljude da se pojavljuju”, rekla je pjevačica.

Jedno vrijeme Indira je radila kao medicinska sestra. “Najviše zbog majke, koja nije željela da postanem pjevačica, ja sam upisala medicinsku školu. I daljina mi je predstavljala problem. Najbliža muzička škola bila je u Banjaluci, ali je taj grad od Dragalovaca udaljen gotovo šezdeset kilometara. S druge strane, Doboj, koji je skoro upola bliži, imao je samo medicinsku školu. Odabrala sam putovati svakoga dana, ali spavati kod kuće” , rekla je Indira jednom prilikom.

“Ostao mi je u lijepom sjećanju rad u bolnici u Hrvatskoj. Kolege su me mnogo voljele zbog moje neposrednosti. Muziku nisam zapostavljala, stalno bih pjevala, kako pacijentima, tako i kolegama. S nekima sam ostala i do danas u kontaktu”, prisjeća se pjevačica starih vremena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*