MARTINA G. IZ VUKOVARA: “Mi mladi HRVATI i SRBI se volimo, ljubimo i družimo. Dosta je podjela.”

Bivša učenica Martina Galić iz Vukovara bila je gošća u emisiji “Nedjeljom u 2” na HRT-u

Bivša maturantica Opće gimnazije pričala je o situaciji u gradu iz perspektive mladih ljudi. Njima je, kaže, dosta podjela i negativnosti.

“Bolje da se ljubimo nego da se ljutimo”, počeo je Stanković razgovor citatom jedne pjesme.

“To je jedna pjesma koju mladi slušaju. Taj citat lijepo opisuje ono što mladi žele u Vukovaru, a to je da se svi opustimo, da se zajedno družimo”, kaže mlada Martina.

“Smeta mi slika o Vukovaru. Većina medija prikazuje pogrešnu sliku Vukovara. Većina mojih vršnjaka bi se složila sa mnom kada kažem da to nije istina. Mi mladi se družimo, volimo, ljubimo, izlazimo, putujemo. Većina medija prikazuje jednu negativnu stranu Vukovara, dok ona pozitivna često izostaje biti popraćena”, kaže Martina.

“Stariji su okrenuti prošlosti”
18-godišnja Martina smatra da ljudi izvan Vukovara misle da su mladi u tom gradu jadni.

“Definitivno to misle, ali ja se tako ne osjećam”, kaže djevojka.

“Stariji su većinom okrenuti prošlosti. Mladi pokušavaju ostaviti to u prošlosti. To poštovati, ali i gledati naprijed, graditi budućnost”, kaže djevojka koja pohađa Opću gimnaziju Vukovar.

“Voljela bih kad bi se podjela u školi maknula.”
Razredi u njenoj gimnaziji su podijeljeni na hrvatske i srpske.

“U školi postoji podjela po razredima. Postoje srpski i hrvatski razredi. Sve osim te nastave radimo zajedno. Treniramo, čak i u projektima u školi smo zajedno, nema podjele Hrvat – Srbin. Izlazimo, markiramo zajedno. Jedina je podjela ta na razrede. Voljela bih kad bi se ta podjela maknula, to stvara osjećaj diskriminacije kod jedne i druge strane. Zašto ne bismo mogli biti zajedno kao djeca u drugim gradovima?”, pita se djevojka.

Lani su zajedno išli na maturalac.
“Bilo je otpora. Bilo je nepisano pravilo da se ne ide zajedno. Mi pošto smo se već ranije družili, odlučili smo da idemo zajedno. Bit će nam ljepše, bit će nas više, bit će nam jeftinije. Ove godine je bio jedan izniman slučaj iako se prije znalo događati. Vjerujem da će i buduće generacije isto raditi jer nam je bilo predivno”, priča.

Djevojka Stankoviću: “Imate velike predrasude”
Stanković joj je onda kazao kako je nedavno bio u Vukovaru i nije želio ući ni u jedan kafić.

“Pa imate veliku predrasudu. U Vukovaru se zna koji je čiji kafić. Ali u mene i većine mojih vršnjaka ne postoji ta podjela, to da neću ući u kafić. Imate velike predrasude i Vukovarci to ne rade”, kaže djevojka kojoj nije bitno je li vlasnik kafića Hrvat ili Srbin, odnosno po tome ne bira mjesto izlaska.

“Veliku ulogu ima odgoj. Ali sve više mladih vidi da je podjela besmislena. Možda i ako si odgojen na ovaj ili onaj način, shvataju da podjela nije potrebna i uviđaju kako im bolje može biti”, kaže djevojka.

Kazala je što voli u Vukovaru.
“Osjećam se lijepo, sigurno, da su tu moji ljudi. Imamo previše aktivnosti, mladi imaju milion opcija za upisati. Imamo nove bazene, to je novost”, priča djevojka.

“Političari ostave nered, a mi moramo čistiti”
Neizbježna tema je bio i 18. novembar, dan pada Vukovara.

“To je jedan datum koji je težak svakom Vukovarcu, svima koji su to prošli. Tada se osjećaju tenzije u gradu. Mislim da je najveći problem tog dana što se ustupa mjesto politici umjesto da se tamo dođe u miru, molitvi, oda poštovanje”, kaže.

“Naprave nered, onda na nama ostaje da taj nered počistimo”, priča djevojka koja planira upisati istoriju umjetnosti u Dublinu. Tamo, kaže, imaju program koji želi upisati.

Izvor: index.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*