Aerodrom Tuzla u pregovorima sa dvije aviokompanije: Ima li nade za putnike?

Sreća što iz Njemačke u Tuzlu može doći svakog mjeseca, te vidjeti porodicu, kratko je trajala. Jasmin je u, kako je zovu, obećanu zemlju, otišao prije osam mjeseci, u potrazi za boljim životom. S obzirom da su supruga i kćerka ostale ovdje, radovao se što je, barem na dva dana mjesečno mogao doći vidjeti ih. Sada to više neće moći, jer je aviokompanija s kojom je letio jeftino i često, napustila tuzlanski Aerodrom.

„Avionom sam dolazio za sat i po otprilike, a sad autobusom ću morati putovati 18-19 sati što je dosta iscrpljujuće. Mogao sam doći preko vikenda, a sad ću dolaziti svaka tri ili četiri mjeseca“, kazao nam je Jasmin Musić.

U sličnoj situaciji našli su se i drugi putnici. Većina je razočarana što WizzAir od nekadašnjih 15 destinacija, sada leti na samo četiri.

„Biće mi problem zbog putovanja i posjete sestri, a i njihov dolazak ovamo, dolazili su dva puta godišnje“.

„Stvarno šteta s obzirom da u ovom dijelu BiH, ja sam iz Bijeljine, zaista nema tako blizu tih jeftinih letova“.

„Biće problem, uvijek je dobra opcija da se može doći sa avionom“, kažu nam putnici sa Aerodroma Tuzla.

Odluka WizzAir-a da napusti tuzlanski Aerodrom, napravila je probleme i menadžmetu preduzeća, međutim, nadaju se da oni neće predugo trajati, jer su u toku pregovori sa dvije aviokompanije.

„Svaki pregovor sa aviokompanijom zahtijeva puno detalja koji se mogu usaglasiti, također aviokompanija mora dobiti odobrenje aerodroma iz svake zemlje u koju leti, imaju tu rokovi koji se moraju sačekati i ispoštovati. Naš je cilj i plan da to bude od 1. novembra, međutim treba biti jasno da od onog dana kad se uradi potpisivanje ugovora, mora se ostaviti dovoljan rok da se javnost upozna i da krene prodaja karata“, rekao je Dževad Halilčević, direktor JP Međunarodni aerodrom Tuzla.

Nijedna od ove dvije aviokompanije nije Rynair koji je ubrzo po dolasku u Tuzlu, također napustio aerodrom, međutim, postoje naznake da bi se mogao vratiti, jer bi sporna taksa od 3 KM po putniku, trebala biti ukinuta. Međutim, problem je, kaže Halilčević, što će i to potrajati samo godinu dana.

„Uslov svih uslova Rynaira je da se ove 3 KM stave van snage. Isposlovali smo to na godinu dana ali sad se radi red letenja za ljeto iduće godine, odnosno od marta do kraja oktobra. Nama će praktično šest mjeseci ovog roka proći u pregovaranju sa kompanija i ko god počeo letjeti u tom periodu, ostat će mu nekih pet – šest mjeseci. Odluka je dobra ali trebalo je barem dvije godine da bi se vidjeli pravi efekti“, dodaje Halilčević.

Efekte poslovanja, kakve je menadžment tuzlanskog Aerodorma očekivao ove godine, možda neće osjetiti, ako uskoro ponovo ne bude povećan broj letova. Iako je cilj od 600 hiljada prevezenih putnika u ovoj godini skoro postignut, strah od naglog pada poslovanja postoji.

Odlazak aviokompanija sa Aerodrom Tuzla nije napravio probleme samo putnicima, nego i uposlenicima. Ovdje radi 190 radnika, koji opslužuju i aerodrom i avione. Ne dođe li do promjene situacije, bez posla bi mogao ostati dio njih. Jedini spas cijele situacije svi vide u što skorijem dolasku novih aviokompanija, kako u konačnici ne bi ispaštao ni turizam u TK.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*