VREMENSKI PREOKRET STIŽE U OVE DELOVE SRBIJE? Detaljna prognoza za naredne dane: Evo za kada su najavljeni PLJUSKOVI SA GRMLJAVINOM

Tropske temperature u Srbiji obeležiće početak i druge dekade jula, što znači da se nastavlja trend izraženog toplotnog talasa, međutim, drugog dana vikenda i na početku sledeće sedmice je, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), moguća promena koja neće znatno uticati na vremenske prilike, ali ipak donosi manji pad temperature, a ponegde i padavine.

Trenutni izgledi, prema petodnevnoj prognozi RHMZ, najavljuju da bi osveženje u vidu kiše moglo da obraduje Novosađane, takođe sever, zapad i jugozapad Srbije.

Do subote bez padavina

Kako je za „Blic“ rekao Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u RHMZ, do kraja ove nedelje temperatura vazduha će biti od 35 do 40 stepeni.

– Očekujemo nastavak visokih temperatura i sledeće nedelje, od 15. do 22. jula. U većini mesta će tada dnevni maksimum biti između 33 i 38 stepeni, a samo će lokalno dostizati 40 stepeni. Do subote ove sedmice neće biti padavina ni lokalnog razvoja oblačnosti, ali će u nedelju i početkom naredne nedelje biti uslova za retku ili izolovanu pojavu kratkotrajnog pljuska ili grmljavine – kaže Sovilj.

Frontalna zona u regionu donosi promenu, ali neznatnu

Prema njegovim rečima, narednih 10 do 15 dana će pljuskovi i grmljavine biti češći na severozapadu regiona, u Sloveniji, Austriji, zapadnoj Mađarskoj, u regionu Alpa, i jedna takva frontalna zona će u nedelju i početkom naredne nedelje stići i do naših krajeva.

Petodnevna vremenska prognoza za Beograd
Petodnevna vremenska prognoza za Beograd

-Pad temperature će biti neznatan, samo dva do tri stepena, ali može doći do lokalnog razvoja oblačnosti uz izolovanu pojavu pljuska i grmljavine. U većini mesta ostaće potpuno suvo – kaže meteorolog za „Blic“.

Vremenska prognoza za Srbiju za četvrtak

U celoj Srbiji će u četvrtak biti pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar će biti slab i umeren, istočni i jugoistočni. Najniža temperatura vazduha biće od 17 do 25 stepeni, a najviša dnevna od 35 do 39 stepeni Celzijusa.

Petodnevna vremenska prognoza za Kragujevac
Petodnevna vremenska prognoza za Kragujevac

Vremenska prognoza za Srbiju za petak

Prema vremenskoj prognozi RHMZ za pet dana, u petak će u biti pretežno sunčano i veoma toplo. Duvaće slab i umeren, istočni i jugoistočni vetar. Najniža temperatura vazduha će biti od 18 do 25 stepeni, a najviša dnevna od 36 do 39 stepeni.

Vremenska prognoza za Srbiju za subotu

Pretežno sunčano i veoma toplo biće i u subotu. Duvaće slab i umeren, istočni i jugoistočni vetar. Najniža temperatura vazduha biće od 18 do 26 stepeni, a najviša dnevna od 36 do 40 stepeni.

Petodnevna vremenska prognoza za Niš
Petodnevna vremenska prognoza za Niš
  • u Beogradu će najniža temperatura biti 27 stepeni (tropska noć), dok će tokom dana najviša dnevna biti 40 stepeni
  • u Novom Sadu i Nišu se očekuje da najniža temperatura bude 22 stepen, a najviša 39 stepeni
  • u Kragujevcu će biti 20 stepeni minimalna temperatura i 38 stepeni maksimalna dnevna

Vremenska prognoza za Srbiju za narednih pet dana

U većini mesta biće pretežno sunčano i dalje veoma toplo, dok se samo uz lokalni razvoj oblačnosti u popodnevnim satima na severu, zapadu i jugozapadu Srbije očekuje retka pojava kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom.

  • u Beogradu se u nedelju i ponedeljak očekuje pretežno sunčano, minimalna temperatura će biti 25-26 stepeni, a dnevna maksimalna 38 stepeni
  • u Novom Sadu je moguća kiša, ali će temperatura i dalje biti visoka, do 36 stepeni Celzijusa. U ovom gradu u ponedeljak će ponovo biti pretežno sunčano sa minimalnom temperaturom od 21 stepen i najvišom dnevnom 37 stepeni
Petodnevna vremenska prognoza za Novi Sad
Petodnevna vremenska prognoza za Novi Sad
  • u Nišu, u nedelju 14. jula biće pretežno sunčano i 39 stepeni, u ponedeljak temperatura vazduha ide i do 40 stepeni
  • u Kragujevcu pretežno sunčano, u nedelju najniža temperatura 19 stepeni, najviša 37 stepeni, u ponedeljak 20 i 38 stepeni Celzijusa

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*