TEMPERATURA PADA, STIŽU PLJUSKOVI I VREMENSKI PREOKRET! Ovaj dan ćemo jedva “preživeti”, ali onda stiže obrt koji smo svi čekali (FOTO)

Toplotni talas okovao je Srbiju. Meteorolozi najavljuju vrele temperature i sparno vreme sve do 22. jula, a osveženje koje će uslediti neće drastično promeniti vremenske prilike. Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) najtopliji dan ove sedmice biće utorak, za kada je najavljeno vrelih 40 stepeni! Nastaviće da nas muče i tropske noći.

Kako najavljuje RHMZ, veoma izražen toplotni talas, uz deficit padavina, nastavlјa se i u prvoj polovini ove sedmice, kada će u većini mesta maksimalne temperature biti u intervalu od 35 do 40 °S i uz tropske noći u urbanim sredinama. Od petka, 19. jula, u severnim, zapadnim i centralnim, a od subote, 20. jula, i u ostalim krajevima Srbije manji pad temperature sa kišom, plјuskovima i grmlјavinom.

Prognoza RHMZ za narednih pet dana
RHMZ najavljuje pljuskove krajem nedelje, te će temperatura pasti za nekoliko stepeni.

Vremenska prognoza za Beograd za 5 dana:
Ponedeljak – pretežno sunčano, minimalna temperatura 25 stepeni, maksimalna dnevna 38 stepeni
Utorak – Pretežno sunčano, minimalna temperatura 26, a maksimalna 40 stepeni
Sreda – Pretežno sunčano, minimalna temperatura 25, maksimalna 37 stepeni
Četvrtak – Mogući pljuskovi, minimalna temperatura 25 stepeni, maksimalna 37
Petak – Poslepodnevni pljuskovi, minimalna temperatura 24, maksimalna dnevna 34

Haron afrički anticiklon na maksimumu, osveženje sledeće sedmice

Prema prognozi meteorologa Ivana Ristića, Haron afrički anticiklon biće na maksimumu u većem delu ove sedmice. Krajem nedelje doći će do postepene promene vremena, a zatim će nas obradovati ulazak svežijeg vazduha kroz “bečka vrata” od 22. do 29. jula.

Početkom i sredinom nedelje pretežno sunčano, veoma toplo i sparno, temperaturni maksimumi oko 40 stepeni u većem delu zemlje. U drugoj polovini ove nedelje nestabilno sve više oblaka koji će donositi pljuskove kiše, grmljavinu ponegde i nepogode praćene gradom ali i postepenim manjim padom temperature za oko 5 stepeni. Trend postepenog pada temperature se nastavlja tako da sedinom nedelje od 22-29. jula najviša temperatura biće oko 30 stepeni, dakle biće mnogo prijatnije uzimajući u obzir da je to ipak vazdušna masa iz zapadne Evrope i Atlantika. Nekog jačeg zahlađenja nema na vidiku ali svaki stepen znači”, napisao je Ristić.

U petak mogućnost za grad

Kako najavljuje Ristić, u petak 19. jula biće pljuskova i kiše sa grmljavinom, a postoji i šansa za grad i nepogode.

Vrućine ove snage se više neće vraćati?
Prema prognozi meteorologa amatera Marka Čubrila, za vikend se očekuje nešto češća pojava lokalnih pljuskova, posebno na severu regiona i u planinskim predelima.

“Češća pojava nestabilnosti je moguća i oko 18.07. kada bi vrućine mogle malo popustiti uz maksimumi od 29 do 38 stepen Celzijusa, ali obzirom na zagrejanost atmosfere to manje popuštanje vrućine se i neće posebno osetiti. Noći i dalje ostaju neugodno tople”, napominje

Posle 20. jula se ponovo računa na nekoliko veoma toplih dana uz maksimume od 31 do 39 stepeni Celzijusa, dok bi konačno nešto osetnije osveženje uz maksimume koji bi uglavnom bili ispod 30 stepeni Celzijusa nastupilo oko 22. jula, objašnjava Čubrilo.

“Sam kraj jula na dugoročnom planu za sada deluje promenljivije, i manje vrelo tako da se lako može desiti da se vrućine ove snage ovog leta više neće vraćati”, napisao je Čubrilo.

Toplotni talas veoma jakog intenziteta nastaviće se u narednih 7 do 10 dana.

Crveni meteoalarm u celoj zemlji
RHMZ je izdao crveni meteoalarm na teritoriji cele zemlje za ponedeljak i utorak zbog ekstremnih vrućina.

Crveni meteoalarm znači da je vreme vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*