(VIDEO) Policajci iz Srbije ne dolaze u BiH, ali reakcije i dalje stižu: Konaković se ponovo oglasio

Sporazum je ratificiran kada su u Predsjedništvu sjedili Komšić i Izetbegović koji ovih dana sa svojim strankama brutalno napadaju Trojku, kazao je ministar vanjskih poslova BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković i danas se oglasio o najavi dolaska policajaca iz Srbije u bosanskohercegovački entitet Republika Srpska o kojem se govori ovog vikenda.

Konaković je ponovio da je sporazum potpisan i ratificiran kada su u Predsjedništvu BiH sjedili Komšić i Izetbegović te pojasnio detalje sporazuma.

  • Vijeće ministara BIH ima potpisan važeći sporazum o policijskoj saradnji sa Vladom Srbije. Sporazum je potpisan i proces ratifikacije završen u 2010/2011. U tom sporazumu ima nekoliko veoma važnih članova koji daju velika prava MUP-u Srbije da zajedno sa MUP-om RS sarađuju. Sporazum je ratificiran kada su u Predsjedništvu sjedili Komšić i Izetbegović koji ovih dana sa svojim strankama brutalno napadaju Trojku za procese za koje su lično odgovorni, kazao je Konaković i dodao:
  • Ovaj ugovor je ratificiran i po međunarodnom pravu ima veće pravno značenje od domaćeg zakonodavstva. U skladu sa nacionalnim zakonodavstvom policijski organi mogu sarađivati, čak se govori o zajedničkom obrazovanju, seminarima, planovima i programima koji će unapređivati saradnju.

Navodi se da će se saradnja odvijati i po potrebi formirati zajedničke timove. Na ovakav dokument svoj paraf i ruku su dali Komšić i Izetbegović, koji ovih dana galame kao što su galamili kada su izgubili vlast, istakao je Konaković.

VIDEO:

https://www.facebook.com/elmedindino.konakovic/videos/285188344683552/?ref=embed_video&t=0

Podsjetimo, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije su od 22. jula do 1. septembra trebali biti raspoređeni u Banjoj Luci, Foči i Trebinju. Nakon burnih reakcija domaćih političara, ministar Ivica Dačić je kazao da Srbija neće slati policajce u RS.

Riječ je o dogovoru na osnovu Memoranduma o saradnji tokom turističke sezone u 2024. godini, koji je 18. juna potpisan u Trebinju između MUP-a Srbije i MUP-a RS-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*