Od sutra na snazi novo pravilo za vozače: Visoke kazne za one koji ga ne budu poštivali

Iako smo kalendarski sve bliže zimi, vremenski uvjeti izrazito su povoljni. Međutim, bez obzira što nema snježnih padalina, a temperature zraka relativno su visoke, moramo biti spremni za nadolazeće prve minuse. Stoga podsjećamo da je na zimskim dionicama autocesta od 15. studenoga obvezna zimska oprema.

Snijeg i zima na cestama (Foto: Damir Skomrlj / CROPIX)
Zimske gume na svim kotačima
Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3.5 tona, podrazumijevaju se četiri zimska pneumatika (M+S) ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i s lancima za snijeg pripravnima na postavljanje na pogonske kotače.

Zimska oprema za autobuse podrazumijeva lance na pogonskim pneumaticima ili zimske pneumatike (M+S) postavljene na pogonske kotače.

APSURDNA SITUACIJA JUTROS U TRAMVAJU: ‘SAMO SAM VIDJELA KAKO SE LJUDI MIČU I BJEŽE PREMA SREDINI’

1 euro = 7,53450 kuna

Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.


Visoke kazne za vozače
Za vozila koja ne budu imala propisanu zimsku opremu propisana je kazna od 660 do 1990 eura za pravne ili fizičke osobe.

Za isti prekršaj kaznit će se od 190 do 660 eura odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne ili područne samouprave. Vozaču će zbog tog prekršaja biti izrečena kazna od 130 eura.

Gume na vozilima moraju odgovarati i dimenzijama što ih je odobrio proizvođač, moraju biti namijenjene za vožnju brzinom koja je jednaka ili veća od najveće brzine kojom se vozilo s obzirom na svoje tehničke karakteristike može kretati te moraju biti tako dimenzionirane da izdrže onaj dio najvećeg dopuštenog osovinskog opterećenja koje se na njih oslanja.

Snijeg u prometu (Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Savjeti vozačima
Kako bi izbjegli probleme na cesti, na put uvijek krećite odmorni, izbjegavajte polazak na duže putovanje neposredno nakon završetka radnog vremena, a na auto-karti se upoznajte s dionicom kojom želite putovati, ali i s alternativnim pravcima.

Prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama, a ako su najavljene veće snježne oborine ili druge vremenske nepogode, odgodite putovanje ili odaberite druga prijevozna sredstva.

Za odlazak na posao i druge obaveze u gradu za vrijeme većih snježnih padalina, koristite vozila javnog gradskog prijevoza. Bez obzira na korištenje zimskih guma, lance za snijeg i lopatu (manju) uvijek držite u vozilu.

Očistite vozilo od snijega
Prije polaska na put obavezno vozilo očistite od naslaga snijega i leda na svim staklima (nečista i zaleđena stakla povećavaju “mrtve kutove”), provjerite ispravnost svjetala i ostale signalizacije, vanjska i unutarnja vozačka zrcala (retrovizore), gume i opremu vozila, promijenite istrošene brisače.

Pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci), dolazi do pojave „ledene zasjede“, zbog toga na tim mjestima budite još oprezniji. Ako ipak dođe do prometne nesreće, mjesto događaja odmah osigurajte na način kako bi otklonili nove opasnosti, te žurno obavijestite policiju.

Kada se krećete kao pješaci, noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću ili se označite reflektirajućim materijalima.

Koristite bicikle s ispravnom signalizacijom uređajima i opremom, jer je vrlo bitno da vas ostali vozači na vrijeme uoče. Vozači traktora i radnih strojeva provjerite tehničku ispravnost vaših vozila, kao i ispravnost svjetla i ostale signalizacije priključnih vozila.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*