Krenula seoba Srba u Hrvatsku, prve pozive dobili u travnju: ‘Usprkos razlikama, jako smo slični’

Nekoliko tjedana prije početka sezone, u Hrvatskoj vlada prava jagma za turističke sezone. Iako je dosta radnika s Dalekog istoka, sami šefovi priznaju da im je najdraže kada im dođu radnici s područja bivše Jugoslavije.

“Poslodavci se u nedostatku domaće radne snage radije okreću radnicima s područja bivše Jugoslavije”, objasnila je za Dnevno Dragica Lukin iz Udruge kuhara Istarske županije dodajući da smo mi usprkos svim razlikama jako slični.


“Prije smo imali plan i program zajedničkog školovanja i htjeli ili ne htjeli to priznati svaki će poslodavac radije zaposliti nekoga iz Srbije, Crne Gore ili BiH nego nekoga radnika iz Dalekog Istoka”, rekla je Lukin.

Atraktivna destinacija
“To su uglavnom vrhunski kuhari, slastičari i mi njih akceptiramo na jedan sasvim drugačiji način. To su ljudi koji znaju jezik, znaju naš način rada, a svima nama je u interesu da promoviramo naše namirnice, našu tradiciju i naša jela, a to ne može napraviti neki stranac”, dodala je.

Obučeni kuhar u Hrvatskoj može bez problema zaraditi više od dvije tisuće eura, zbog čega radnici iz Srbije u sezoni često odlaze na Jadran. Izvoz radne snage uvelike je započeo još u travnju, a na prvom mjestu po broju angažiranih radnika iz Srbije upravo je Hrvatska.

Miloš Turinski, glasnogovornik vodeće srpske agencije za zapošljavanje, ističe da je Hrvatska postala atraktivna destinacija zbog poslovnih mogućnosti i visokih primanja koja su dostupna radnicima, piše Blic.

Konobarima plaće do 2000 eura
Turinski naglašava da su radnici privučeni visokim primanjima i prilikama za rad u turističkoj sezoni, s obzirom na to da se plaća smještaj i obrok. Unatoč intenzivnom radu, mnogi se odlučuju na sezonski rad u Hrvatskoj svjesni da će se kući vratiti s dobrim prihodom.

Što se tiče visina primanja, Turinski navodi da konobari u hrvatskim ljetovalištima mjesečno mogu zaraditi od 1500 do 2000 eura, dok su kuhari imali plaće i do 3000 eura.

“Osim ugostiteljskih djelatnosti, u Hrvatskoj su također traženi radnici za ostale poslove u turizmu poput čistačica i sobarica čija se plaća također kreće oko 1000 eura mjesečno. Podjednako zarađuju i hostese koje rade na promociji restorana i drugih ugostiteljskih objekata”, zaključuje Turinski.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*